instalatiile sanitare, tip teava, tevi plumb, plastic, multistrat, pexal, PPR, polipropilena, conducte cupru, pret

Alegerea tipului de tevi in instalatiile sanitare

Tevile din plumb si din azbociment - este bine de stiut ca nu se mai folosesc in cazul constructiilor rezidentiale moderne. Folosirea acestora a fost interzisa de normele Uniunii Europene, deoarece sunt considerate nocive pentru sanatate.  In prezent, tevile din plumb pot fi utilizate doar pentru evacuarea apelor uzate radioactive, corozive sau contaminate din uzine sau laboratoare, iar tevile din azbociment se mai intalnesc doar la retelele vechi de aductiune de apa si la cele de canalizare construite in urma cu mai bine de 15 ani si nemodernizate.

Tevile din plastic sunt printre cele mai folosite tevi si datorita unor avantaje precum pret foarte accesibil, flexibilitatea ridicata, rezistenta crescuta la coroziune, greutatea mica. Dar, acestea au rezistenta si durata de viata mai scazute in comparatie cu alte tipuri de tevi moderne, nu suporta presiunile mari la temperaturi înalte, nu fac fata socurilor mecanice. Atunci cand sunt supuse regulat la temperaturi foarte mari cum sunt cele folosite pentru sistemul de incalzire durata de viata de 50 de ani scade semnificativ adica sub 25 de ani

Tevile multistrat sau tevile pexal sunt printre cele mai moderne componente ale sistemelor sanitare rezidentiale, acestea combinand avantajele tevilor din plastic cu cele ale tevilor metalice. Cele trei straturi au roluri diferite: stratul interior este din plastic, stratul intermediar este din metal si are rolul de a asigura rigiditate impotriva suprapresiunilor si dilatarilor termice, iar stratul exterior, din plastic are rol de protectie.

Pexalul este recomandat pentru realizarea retelelor interne de distributie a apei calde si reci, a circuitelor de aer conditionat si a incalzirii prin pardoseala, a circuitelor de incalzire. Pexalul are o rezistenta mare la coroziune si agenti chimici, un coeficient de dilatare lineara redus si o conductivitate termica a tevii multistrat de 900 de ori mai mica fata de cea a tevii de cupru si acest lucru reprezinta pierderi mai mici de energie plus o igiena la standarde înalte.

Tevile PPR (polipropilena) sunt folosite pentru instalatiile de furnizare a apei calde si reci, igienico-sanitare. PPR-ul este un material sintetic din care sunt fabricate tevile si fitingurile aferente. Acesta rezista pana la o temperatura de 135 de grade Celsius iar durata de viata este de 50 de ani. Pierderile de presiune mici datorita flexibilitatii si lubrifierii materialului, deci nu permit acumularea depunerilor. In printa toxicitatii sunt absolut inofensive, conform normelor de transport al apei potabile, rezista la inghet si reduc la minimum posibilitatea de condensare - efect specific instalatiilor metalice.

Conductele din cupru, printre cele mai vechi componente ale sistemelor sanitare, fiind folosite înca din Antichitate au o multime de avantaje chiar si acum, in epoca moderna. Durata mare de viata, aspectul spectaculos, curbarea si imbinarea facila, usurinta in modelare,  faptul ca previn depunerile de calcar si sedimentele la interior reprezinta doar cateva dintre avantajele conductelor de cupru. Pretul de achizitie ridicat al acestora constituie un motiv pentru care nu se bucura de o popularitate prea mare in randul proprietarilor de constructii rezidentiale.

 

Contact:

S.C. GENERAL INSTALATII S.R.L.
Adresa:
Calea Chisinaului, nr. 26, cladire C1
Iasi, Romania, cod postal 700182
 
Telefon:
0332.408.757
0751.248.062
Fax:
0332.408.757
 
Email:
office@generalinstalatii.ro
Web:
www.generalinstalatii.ro  
Instalatii TERMICE
Instalare panouri radiante
Instalare aeroterme
Instalare ventilo-convectoare
Instalare radiatoare
Instalare centrale termice clasice
Instalare centrale termice in condensare
Instalare centrale termice pe lemn
Incalzire in pardoseala
Instalatii SANITARE
Instalatii interioare de apa calda/rece
Montaj obiecte sanitare
Instalatii exterioare de alimentare cu apa
Instalatii exterioare de canalizare menajera si pluviala
Gospodarirea apei-statii de pompare
Bransamente apa-canal
Separatoare de hidrocarburi si microstatii de epurare
Instalatii ELECTRICE
Instalatii elecrice interioare
Instalatii electrice exterioare
Instalatii de paratrasnet
Instalatii de impamantare
Montare UPS-uri si grupuri electrogene
Bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominala de pana la 0,4 kV
Instalatii de curenti slabi (voce-date, CATV, sisteme de supraveghere, sisteme detectie incendiu)
CLIMATIZARE si VENTILATIE
Instalatii climatizare cu sisteme de tip split si multisplit
Instalatii climatizare cu chiller si ventilo-convectoare
Instalatii climatizare sistem VRV
Instalatii de ventilatie civile si industriale
Instalatii pentru desfumare
Instalare centrale de tratare aer, Rooftop-uri
Instalatii ANTIINCENDIU
Instalatii interioare cu hidranti
Instalatii exterioare cu hidranti
Instalatii cu sprinklere
Instalatii cu drencere - perdele de apa