Solutiile pentru incalzirea prin pardoseala sunt:
Costurile scazute de exploatare sunt in cazul incalzirii in pardoseala cu agent termic, folosind tevi montate sub pardoseala.
Fata de alte tipuri de incalzire, sistemele de incalzire prin pardoseala sunt mai sensibile la proiectare si executie, si asta pentru ca tot sistemul trebuie sa fie în echilibru.
Faza de proiectare incepe cu calculul necesarului termic, acesta facandu-se in functie de zona climatica unde se afla cladirea, modul de utilizare si caracteristicile structurale ale cladirii.
Temperaturile maxime admise prin normativ la nivelul pardoselii sunt: max. 29°C in zona curenta, 33°C in bai, 35° in zona perimetrala. Acest aspect este foarte important pentru confortul si sanatatea utilizatorilor, deoarece o pardoseala supraincalzita poate cauza efecte negative cardiovasculare.
Trebuie avut in vedere ca finisajele si mobilarea incaperilor sa fie definite chiar din faza de proiectare, iar acestea trebuie respectate pe toata perioada de utilizare a sistemului de incalzire. Schimbarea lor poate duce la necesitatea schimbarii sistemului de incalzire in pardoseala.
Fixarea tevilor in pardoseala se poate face fie prin fixare pe plasa de sarma, aceasta fiind o metoda economica, dar mai greu de executat, folosindu-se cu precadere in pardoseli industriale, placa cu nuturi, sine de fixare, fixare cu brida tacker.
La dimensionarea circuitelor trebuie sa se tina seama de debitul si lungimea acestora, care sunt definite de diferenta de temperatura (5°C tur-retur de obicei) si cantitatea de energie termica transportata. Parametrii mentionati definesc pierderea de sarcina pe circuit. Nu se recomandata sa se depaseasca valoarea de 25 kPa (2.5 mca). Lungimea maxima a circuitelor defineste suprafata incalzita, cu ajutorul careia putem defini numarul circuitelor. Pentru o echilibrare mai usoara a circuitelor, respectiv pentru a evita disconfortul sonor cauzat de ventilele de reglare a debitului, trebuie sa ne straduim sa avem pierderi de sarcina cat mai apropiate pe circuite.
La definirea circuitelor trebuie sa luam in calcul si posibilitatea de automatizare a sistemului. Sunt mai multe variante pentru automatizare: cea mai simpla consta in pornirea si oprirea pompei de recirculare a distribuitorului cu ajutorul unui cronotermostat, sau dotarea fiecarei circuit cu cate un acuator termic, cate un cronotermostat si cate o centrala de comanda pentru fiecare distribuitor si pentru fiecare zona automatizata.
Pentru a usura impartirea zonelor de incalzire este bine ca distribuitoarele sa se amplaseaza cat mai central.
Daca suntem nevoiti sa folosim mai multe distribuitoare, putem alege variantele: cu kit de pompare separata pentru fiecare distribuitor, sau cu un kit de pompare central pentru a regla temperatura agentului termic.
Este recomandat ca sistemele de incalzire in pardoseala sa fie executate pe baza unui proiect conceput de o persoana competenta.
Inca din faza de executie a sistemului de incalzire prin pardoseala este necesara instalarea cu mare atentie deoarece odata turnata sapa si montata pardoseala, orice interventie sau reparatie presupune costuri suplimentare destul de ridicate.